Dieet bij Koolhydraat Verslaving

 

Dieet bij Koolhydraat verslaving.

Hoofdstuk 1. Hoe stellen wij een maaltijd samen?
Veel mensen die mij raadplegen lezen veel over gezondheid en weten veel over verschillende diëten. Dat heeft voor- en nadelen. Er zijn veel diëten en veel meningen.

Er is Fit voor het leven: hierbij begint men met fruit. Men gebruikt dagelijks vers geperst sinaasappelsap.
Men is bang van nitraten in de groenten en metalen in vis en ziekten van dieren. De enige oplossing lijk te zijn om veel koolhydraten te eten: bruin brood en pasta en rijst met groeten.
Veel natuurgeneeskundigen geven vaak het advies geen gluten en geen melkproducten te gebruiken.
Kanker patiënten hebben het Moermandieet en het boeken van Het Houtsmuller dieet gelezen. Van Houtsmuller mag men geen vruchtensappen gebruiken en geen vlees eten.
Van het Candida dieet mag men geen gist gebruiken, maar wel brood.
Veel mensen hebben zich verdiept in het bloedgroepen dieet. Het blijkt dat er toch echte vlees eters zijn.
Dan is er een dieet gebaseerd op een zuur base evenwicht.

 

Traditioneel wordt gesproken van de schijf van 5 (4 voor vegetariërs). Men gaat bij dit model er van uit dat men elke dag of bij elke maaltijd voedsel moet kiezen uit elke groep. In dit systeem lijkt brood met boter en kaas en melk een uitstekende keuze. Ook een hamburger voldoet aan dit ideaal: brood, vet, vlees, kaas en een blaadje sla met tomaat.
U kunt zien in onderstaande afbeelding dat u dan 4 of 5 groepen te pakken heeft en alles in orde is.
Is dat wel zo?

 

Schijf van 4

Zuivel en peulvruchten

Aardappelen, groenten,  fruit

Graanproducten, brood

Olie, boter, noten, zaden

 

 Schijf van 5

voed

 


In het model van de schijf van 5 of 4 ligt de nadruk erg op het eten van zetmeel: groep 2 t/m 5 bevatten voedsel dat rijk is aan zetmeel.
Wanneer wij kritisch naar de schijf van 5 kijken kunnen wij zien dat de meeste voedsel groepen in de natuur helemaal niet voorkomen. Wij zijn in essentie plant en “vlees”eters.

  1. Zuivel komt niet voor in de natuur, geen dier drinkt melk bij zijn moeder als hij eenmaal tanden heeft, geen dier zoogt bij een ander soort. Het dier krijgt calcium of van planten. Groenen groenten bevatten zeer veel kalk. Of het dier is een vleeseter en knaagt botten op.
  2. Er komt in de natuur helemaal geen olie of vet voor. Het vet bevindt zich in het vlees of in planten en zaden.
  3. In de natuur komt er geen granen en bonen voor, deze planten wij zelf. Zelfs het meeste fruit dat wij eten is geplant. Er zijn  geen sinaasappel en bananen boomgaarden inde natuur.

Ons voedsel bestaat uit  helemaal niet uit 5 groepen, maar uit 3, wij zouden kunnen zeggen de schijf van 3: al ons voedsel bestaat uit eiwit, vet en koolhydraat.
* Vet. Wij begrijpen goed van vetten zijn, wij weten helaas ook dat er zeer veel schadelijk vet de op markt is: omgesmolten slachtafval, waar frituurvet van gemaakt wordt. Afgebrand frituurvet dat door dier voeder wordt gemengds. Ook goedkoop, verhit en verhard vet ( zoals margarine) is schadelijk. Alleen biologisch koudgeperste olie is gezond.
Vetten bestaan uit verzadigd en onverzadigd vet. Er is geen boter, geen flesje zonnebloemolie of zelfs geen olijfolie te vinden in de wildernis. Vetten zijn ingebouwd in het dierlijke product, zoals vlees, vis of een ei, of in planten. Alle groenten bevatten kleine hoeveelheden vet, zaden en noten bevatten meer. Vet bestaan uit verzadigd (dierlijk) vet en onverzadigd vet. De onverzadigde vetten bevatten vetzuren. Het lichaam kan wel vet aanmaken, maar geen essentiële vetzuren.
Essentiële vetzuren zijn voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Het lichaam kan uit suikers vetten maken en opslaan in vetcellen. De celmembranen in ons lichaam zijn opgebouwd uit vetten, het oppervlak van al de lichaamscellen bij elkaar is zo groot als de provincie Utrecht. U kunt begrijpen dat de samenstelling van het dieet een rol speelt in de gezondheid van de celmembranen. Hoe gezonder de vetten die wij eten, des te gezonder de celmembraan. Omega-3 vetzuur bijvoorbeeld speelt een zeer belangrijke rol in de gezondheid van de cel en daardoor van de mens

* Eiwitten. Wij weten ook god wat eiwit is: alles dat van een dier komt: vlees, kip, vis en ook ei en melk. (Alleen de soja boon heeft een hoog eiwit gehalte andere bonen bestaat vooral uit zetmeel). Eiwitten bestaan uit lange ketens aminozuren. Alle voedsel dat dierlijk is, bestaat voornamelijk uit  eiwit, bonen, noten en zaden bevatten een redelijke hoeveelheid eiwit en zelfs groenten bevatten een kleine hoeveelheid. Het verschil tussen plantaardig eiwit en dierlijk eiwit is de samenstelling van aminozuren. Er zijn 9 essentiële en 11 niet-essentiële aminozuren, de essentiële worden zo genoemd omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Er ontbreken 2 aminozuren aan de plantaardige eiwitten.
Eiwitten vormen ons lichaamsweefsel. Een te kort aan eiwitten maakt dat de spieren in volume afnemen. Aminozuren vormen de basis van ons DNA, en talloze enzymen.
* Koolhydraat. De meeste mnesen begrijpen niet prcies wat koolhydraten zijn.
Koolhydraten zijn complexe structuren. Eigenlijk zou men zich kunnen voorstellen dat alles dat niet van en dier komt en geen vet is een koolhydraat is.
Een koolhydraat varieert van een enkele suikermolecuul of een lange keten suikers. Brood, rijst aardappel, fruit, tafelsuiker, honing, bonen bevatten zetmeel dat uit pure suikermoleculen bestaat.

Er zijn in feite 3 verschillende voedselgroepen:


Koolhydraten
- Ongunstige koolhydraten:
Alle oplosbare koolhydraten: brood, pasta, witte rijst, chips, suiker, aardappelen, honing, frisdranken, vruchtensappen.

 

 

+ Goede koolhydraten:
vezels uit groenten,
en beperkt vezels uit
granen en bonen
glyconutrienten, essentiële suikers

Vet
- Ongunstige vetten:
Verhitte vetten
Verharde: margarine
Goedkope olie
Frituurvet
Plantaardige olie
Dierlijke vetten bevatten ook groeihormonen, antibiotica etc.

+ Gunstige olie
Altijd koudgeperst, 1ste persing en biologisch

Vetten uit vette vis Ω-3

Borage-, teunisbloemolie Ω-6

Olijfolie

Sesamolie
Zeer beperkt plantaardige olie

Eiwit
- Ongunstig?
Er bestaan geen verkeerde eiwitten, vlees bevat verkeerde vetten. het ontbreken van essentiële aminozuren.Nodig is 60 gram per dag. Te veel eiwit is ongunstig
+ Gunstig
Eiwit dierlijk
Vis, vooral vette vis
Ei, Zuivel
Wild, gevogelte
Kip / kalkoen,
Schaaldieren
Rood vlees,
Plantaardig (is niet compleet).
Bonen bevatten eiwit:
Soja bonen                   40%
Andere bonen. legume 20-25%
Noten, zaden                15-20%
Groenten bevatten        1-4%

 

Koolhydraten
Het meest voorkomende suikermolecule in plant en mens is glucose. Een suikermolecuul bestaat uit een ring van 6 koolstof atomen. Planten kunnen uit CO2 en zonlicht glucose maken. Wanneer suikers in het lichaam worden gebruikt, wordt de ring opgesplitst in kleinere delen en hierbij komt energie vrij in de vorm van ATP. Alle stofwisselingsprocessen in het lichaam hebben deze energie nodig. Dit is zeer complex gebeuren, in dat onder invloed van veel verschillenden enzymen plaats vindt. Omgekeerd kan het lichaam kan uit pyruvaat dat 3 koolstof moleculen bevat weer een ring van 6 moleculen opbouwen en zo glucose vormen, dit proces heet gluconeogenesis. Afhankelijk van de behoefte van de cel, bepalen hormonen of de suikers worden afgebroken of juist worden gevormd.
Er heerst een spraakverwarring rond koolhydraten en suiker. Ons tafel suiker is een koolhydraat dat uit 2 moleculen bestaat, terwijl bloedsuiker er maar een heeft. Ook zetmeel is een koolhydraat en kan uit duizenden moleculen bestaan, dat is verwarrend omdat er vaak gesproken wordt over suiker en koolhydraat (of zetmeel) alsof dat verschillende stoffen zijn. Suiker en suikerketens zijn per definitie een koolhydraat.

Er zijn 3 verschillende vormen koolhydraat:
1.  Enkele suikers.
De meest voorkomende suiker in het lichaam is glucose. Bloedsuiker is glucose, een enkele suiker. Fructose is aanwezig in onze tafelsuiker en ook in fruit, het lichaam kan het zelf aanmaken.Suikers bestaan uit een keton en een aldehyde groep.
Andere belangrijke suikers die het lichaam uit de voeding moet halen zijn: mannose, galactose, xylose, fucose (niet te verwarren met fructose), N-acetylglucosamine en N-acetylgalactosamine.

2.  Meervoudige en dubbele moleculen zg. oligo- en  disaccharide.
Een suikerketen heet een oligosaccharides wanneer het van 2 tot 10 suikermoleculen bevat. Bekende dubbel suikers, disaccharide, zijn sacharose, lactose en maltose. Sacharose of sucrose, het spul dat wij suiker noemen, bestaat uit 2 gekoppelde moleculen: 1 glucose en 1 fructose. Melk bevat een melksuiker, lactose dit bestaat uit 1 glucose en 1 galactose molecuul. In ons westers dieet komen vooral glucose (suiker en zetmeel) en galacose (melk) voor. Andere suikers staan niet meer standaard op het menu.
sucrose = glucose + fructose
lactose  = glucose + galactose
maltose = glucose + glucose
Glucose, fructose en galactose leveren glucose-6-fosfaat dat kan worden opgeslagen als glycogeen of als brandstof worden gebruikt.

3. Polysacchariden.
Polysacchariden, bevatten per definitie meer dan 3.000 suikermoleculen. De term koolhydraat wordt vaak gebruikt voor deze lange ketens suikermoleculen. Onder deze groep koolhydraten vallen zowel zetmeel, vezels en complexe suikerverbindingen:

  • Zetmeel, is een zeer lange keten van uitsluitend glucose moleculen. Zetmeel bestaat uit een mengsel van twee verschillende vormen: bij benadering 20 to 30 % amylose en  70 tot 80 % amylopectin. Amylopectine is opgebouwd uit meer dan 10.000 glucose-eenheden. Er is veel geschreven over de langzamere verteerbaarheid van amylose. Ik hecht er niet veel waarde aan, daar beide zetmeelvormen uit glucose bestaan dat geheel door de darm wordt opgenomen. Brood bestaat voor 60% uit zetmeel (drooggewicht).) In de mond worden de ketens opgeknipt kortere ketens en in de darm worden door enzymen enkele of dubbele glucose suikermoleculen vrij gemaakt. Zetmeel (ook van brood) is pure glucosesuiker!
  • Vezels. Aan het woord vezel kunnen wij niet aflezen dat deze ook tot de koolhydraten

      behoren. Veel vezels (niet alle) zijn opgebouwd ut koolhydraten. Cellulose is een lange
eten die uitsluitend uit glucose bestaat. Daar de glucose  moleculen verbonden zijn met
waterstofbruggen is het onoplosbaar. Men gaat er vaak vanuit dat cellulose een lege
vulstof is. Niets is minder waar, vezels zijn essentieel voor de gezondheid. Lange ketens  
onoplosebare ketens van glucose, deze dienen als voedingsbron voor de darmbacteriën die
de suikers gebruiken om korte keten vetzuren te vormen.  

  • Polysacchariden van essentiële suikers. Zo zijn er ketens van mannose, zg. polymannose

een belangrijke tumorremmende stof. Aloë vera bijvoorbeeld is rijk aan deze stof. Glucanen zijn ketens van glucose moleculen die kanker- en ontstekingsremmende eigen schappen hebben.

Eenzijdigheid
Onderzoek toont aan dat het gemiddelde westerse dieet schokkend eenzijdig is: sla, brood en deegwaren, kaas, aardappelen, bananen en sinaasappelsap, vormen 70% ons dieet.
Er wordt 3 tot 6 maal per dag deegwaren, zoals brood, pizza, koekjes, aardappel en pasta gebruikt, chips, chocola, fris of alcoholische dranken. De consumptie van verzadigde vetten neemt toe, doordat deze vetten verborgen zijn in brood, kant en klaarmaaltijden, koekjes en chips.
In Nederland wordt voor het ontbijt en de lunch bijna alleen nog maar tarwe gegeten, vroeger werd er havermout gegeten voor ontbijt, of boekweit pannenkoeken of grutten en rijstepap. Tarwe in de vorm van spaghetti en pizza heeft in grote mate de aardappel verdrongen. vroeger werd er erwtensoep, stamppot en kapucijners gegeten.
Voedingsvoorlichting gebaseerd op de schijf van 5 heeft bijgedragen tot dit eenzijdige voedingspatroon.

De mens.
Om terug te keren tot de vraag wat moet is eten, is het nuttig om te bestuderen wat onze voorouders aten. Indien wij de mens niet kenden en vandaag voor het eerst er een zouden ontmoeten, dan zouden wij ons afvragen: wat eet hij? Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven, omdat verschillende volkeren eten verschillende dingen. De mens in die in een chemische belaste welvaartscultuur leeft, eet niet hetzelfde als mensen die in de natuur in Afrika wonen.
Wij kunnen ons wel oprecht afvragen wat is goed voor de mens? Wij nemen aan dat dieren instaat zijn voeding uit te kiezen die goed voor ze is, de beste blaadjes uit  kiezen en geen zieke planten eten. Wanneer wij ons niet verschuilen achter wat wij lekker of gemakkelijk vinden, kunnen wij proberen een antwoord te vinden op de vraag: wat at de mens die geen fabrieken en zelfs geen landbouw tot zijn beschikking had?

De vroege mens.
De paleolithische mens en de chimpansee consumeerden per dag 3,000 kcal. Dat mag ook wel want zij liepen 8-10 uur per dag om voedsel te verzamelen.
Eeuwen lang is er een enorme variatie geweest van wild, vis en eetbare gewassen. In de natuur bestaan er meer dan 1000 eetbare planten en nog meer eetbare paddestoelen. Wilde planten thuis horen in de  bodemsoort die zij hebben gekozen. Planten die hun eigen plekje hebben uitgekozen zijn krachtiger dan geteelde planten. Zij horen thuis in een specifiek klimaat en zijn seizoen gebonden. Een primitief dieet bestond minstens uit 150 g vezel. (Wij krijgen hopelijk 10-20 g  per dag naar binnen)
De spijsvertering van onze soort en hun voorgangers heeft zich over miljoenen jaren ontwikkeld. Ons lichaam is in de afgelopen miljoen jaar op geen enkele manier veranderd.
Landbouw is relatief recent ontstaan. Door bevolkingsgroei en verstedelijking werd men steeds meer gedwongen om het land te verbouwen. De eerste tekenen van landbouw verschijnen rond 7.000 voor onze jaartelling, er leefden toen in de hele wereld een paar miljoen mensen. In Europa begint de landbouw 4.000 v.Chr.
Ons lichaam heeft zich niet in enkele duizenden jaren kunnen aanpassen aan consumptie van koolhydraten, laat staan aan de veranderingen die de levensmiddelen industrie teweeg heeft gebracht in de afgelopen 60 jaar.
.                                                    

¯ Australopithicus ana.                                                                                 Chemisch gif
Homo habilus 3.2  ¯      Homo erectus 1.8 ¯                                  60 jaar ¯
┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┬┤
5                             4                          3                          2                          1                           0                            
Tijdlijn in miljoen jaar      ­ Lucy                                                                        landbouw ­
1 blokje is 100.000 jaar                                                                               

Groenten bevatten kleine hoeveel heden eiwit, vet en koolhydraat. Groenten bevatten vooral veel vocht, mineralen en vezels.
Koolhydraten die oplosbaar zijn blijken zeer ongezond te zijn, dus ook brood, rijst en pasta is niet essentieel voor de gezondheid maar vaak een belasting.
Onoplosbare koolhydraten vindt men in vezels. Het blijkt dat vezels essentieel zijn voor onze gezondheid. Ook vezels die helemaal niet verteerd worden. Daar zij door de bacteriën in de darm worden omgezet in vetzuren zijn zij van groot belang voor de gezondheid.
Daar er maar weinig vet en eiwit in groenen aanwezig is, kunnen wij er veel van eten. Niet alleen bij het avondeten, vooral ook bij de lunch en tussen door.
Een gezond dieet bestaat uit gezonde vetten, voldoenden eiwitten en zeer veel groenten.
Zetmeel kan bijna helemaal worden weggelaten.
Het is de laatste jaren gebleken dat koolhydraten een grote rol spelen in de het ontstaan van harten en vaatziekten en kanker eb diabetes. De welvaartziekten. Niet alleen suiker, naar een consumptie van brood, past en rijst hoort daar ook toe.

Vezelgehalte.
Door granen te bewerken, hebben wij het zetmeel overgehouden en zijn wij de vezels kwijtgeraakt. De dokter raadt daarom de patiënt, die geconstipeerd is, aan om volkoren brood te eten, omdat vezels de stoelgang zouden bevorderen. Er zijn nadelen verbonden aan dit advies:
1. Een nadeel is dat brood beleg nodig heeft: kaas, vleeswaren of zoetigheid en meestal melk, koffie (met suiker) of een sapje. Dat levert geen vezels op. Brood bevat 3% gram vezels per ons. Een van de belangrijkste reden van verstopping is een gebrek aan volume. Groentenvezels die niet oplosbaar zijn, maar wel vocht opnemen, zorgen voor een enorme toename van volume in de darm en daardoor een betere peristaltiek. Ook zilvervliesrijst of gierst bevat per ons slechts 3 gram vezels.  Een pond groenten levert 16 tot 20 gram vezels op. Per ons leveren prei, knolselderij, broccoli en rauwe kool 4 gram en paprika en postelein 2 gram per ons. Sperziebonen zijn veel gunstiger brood, zie tabel. Als het ons om de vezels te doen is, zijn wij beter af met groenten, wij hebben immers minimaal 25- 50 gram per dag.
2. Groenten vezels stimuleren de groei van melkzure bacteriën en bevorderen de stoelgang.
3. Vezels van tarwe irriteren de darm vaak en kunnen een rol spelen in het ontstaan van de spastische darm.

De gezondheid van de darm
Niet-oplosbare vezels komen in de dikke darm terecht. Hier worden deze vezels door darmbacteriën omgezet in korte ketenvetzuren, butyraat of boterzuur. Deze verzuren dienen als energiebron in plaats van koolhydraten. Bij een zeer vezelrijk dieet (zoals dat van  apen) vormen de butyraten meer dan 30% van de dagelijkse calorie toevoer. De vetzuren dienen als voedingstof van het slijmvlies van de darm, dit is van groot belang daar de gezondheid van het lichaam wordt in grote mate bepaald door de gezondheid van de darm. Butyraat houdt het  milieu in de darm op de juiste zuurtegraad. Butyraat vormt een voedingsbodem voor bacteriën en stimuleert de groei van lactobacillen en bifidobacteriën. Bacteriën verminderen op hun beurt het ammoniakgehalte, ontgiften en produceren vitaminen.
Nog belangrijker is dat butyraat beschadigd DNA kan herstellen. Butyraat bevordert de hechting van IGF-1 aan het darmslijmvlies (Nishimura).  Deze stof regelt de groei van de cel en de opname van voedingsstoffen. De aanwezigheid van selenium-methionine verbetert de opname van butyraten. Selenium vinden wij in tomaten, uien, broccoli en vette vis (sardines, sprot, zalm, tonijn, haring, makreel) en paranoten.( Kim J, Van Soest PJ, Combs GF Jr. Results showed that the amounts of short-chain fattyacids increased by SeMet treatment)
Oplosbare vezels hebben hun actie in de dunne darm en hebben een kankerremmend, cholesterolverlagend effect.

 

Wij hebben 50 gram vezel per dag nodig.

Voorbeeld per dag     gram
100 gr linzen                 8.0
200 gr broccoli           14.0
500 gr groen               18.0
1 kop shii-take              8.0
½ kop framboos           5.0
Totaal                          53 gram       

Vlees, kaas, zuivel, ei bevat geen vezels.
Vergelijk eens en lunch:
a. groenten en linzen (26 gram vezels)
b. 3 volkoren boterhammen met kaas (3 gram):

 

Koolhydraat

Vezels

100 g. linzen gek.

 17

  8

500 g. spinazie

 10

18

1 ons brood, 3 stuks

 40

 3

¾  ons kaas    

  0

 0

Wij hebben per dag gemiddeld 60 gram eiwit nodig:
Het beste is om groenten (½ groen en ½ gekleurd) te combineren met eiwit en goede biologische olie. Bijvoorbeeld linzen, soja of vis combineren met spinazie, dat is beter dan een koolhydraat zoals brood te mengen met vlees of kaas.

 

Suiker.
Fruit werd in de natuur alleen in het seizoen gegeten en fruit was zuur. Wilde appels, en ook ander fruit hadden een laag suikergehalte en bestonden voor 32% uit vezels.
De Telegraaf publiceerde het advies van Amerikaanse tandartsen. Dat advies luidde dat men geen appelen meer moet eten daar het suikergehalte te hoog is. Suikergehalte van wild fruit en geteeld fruit:


% vet

% eiwit

% suiker

% vezel

wild fruit

4.9

9.5

13.9

33.6

geteeld fruit

2.5

5.5

38.0

6.0

geteelde groenten

1.9

2.8

24.0

10.0

De gewone man in Europa had in vroegere eeuwen een kleine hoeveelheid honig tot zijn beschikking, maar sinds de 18de eeuw is men in Europa aan suiker geraakt.
De enorme stijging van suiker gebruik heeft pas de laatste 60 jaar plaats gevonden. In 1999 werd wereldwijd 134 miljoen ton suiker geproduceerd. In de industrielanden bedraagt het gemiddelde verbruik 50 kg per jaar per inwoner, dat komt neer op 135 gram per dag.
De laatste jaren neemt het suiker gebruik in Nederland niet toe, omdat de bevolking niet veel groeit en omdat suiker voor een deel is vervangen door glucose of kunstmatige zoetstoffen zoals aspertaam. Producten in de natuurvoeding winkel bevatten maltsiroop, honing, fructose en xylose. Het totale gebruik van zoet stijgt dus wel.
Kunstmatige zoetstoffen zoals aspertaam zijn schadelijk voor de gezondheid. In 1998, in Amerika alleen, was de aspertaam consumptie in 10 jaar tijd toegenomen van 4 miljoen kilo naar 14 miljoen kilo per jaar. Wereldwijd zijn er 250 miljoen gebruikers.

Te veel zetmeel.
De belangrijkste redenen om brood en koolhydraten weg te laten zijn de enorme stijging van diabetes type II en hyperinsulinaemie daarnaast allergieën, vermoeidheid en darmklachten door een zetmeelintolerantie.
Wat gebeurt er wanneer we teveel koolhydraten eten, krijgen wij dan meer energie? Nee, de koolhydraten zetten de pancreas aan meer insuline te maken. Door het hoge insulinegehalte van het bloed wordt suiker omgezet in lichaamsvet.
Wanneer de insuline chronisch te hoog is spreek men van hyperinsulinaemie en ontstaat overgewicht en hart- en vaatziekten. De cel raakt verstoord en hierdoor worden wij moe, niet alleen direct na een broodmaaltijd, maar chronisch vermoeid. Ook aan biologisch brood en spelt en kamut brood kleven dezelfde bezwaren. Al 4 jaar geleden schreef de Amerikaanse Hartstichting dat het insulinegehalte van het bloed de beste indicator was voor hart- en vaatziekten.
Nederland huisartsen vragen geen insuline belastingtest aan daardoor blijft deze ziekte verborgen. Stijging van insuline in het bloed is een van de meest gemiste diagnosis. Het is van groot belang om patiënten hierop te testen, daar het weglaten van suiker, brood en andere bronnen van zetmeel de gezondheid kan bewaren.

 

 

 

Pagina Top arrow