De mond
De slijmvliezen vormen van mond tot anus een geheel. Ook communiceert het darmslijmvlies met
slijmvliezen van andere organen zoals van de blaas en ogen en met het immuunsysteem. De spijsvertering
begint al in de mond, waar het eten wordt gekauwd en gemengd met speeksel dat rijk is aan amylase, een
enzym dat zetmeel opsplitst.
De maag
De maag produceert maagzuur. In de natuur komt niet veel calorierijk voedsel voor. De maag en darm
hebben zich over miljoenen jaren ontwikkeld op basis van de verwerking van luchtig gemakkelijk te
verteren voedsel: bladgroen, knollen, vruchten en relatief weinig eiwit. Vandaag de dag is het nog
steeds verstandig luchtig voedsel te consumeren. Soepen, salades van bladgroen en knollen worden
gemakkelijk verteerd. Plantaardig voedsel wordt beter verteerd. Een lichte groentemaaltijd veroorzaakt
minder druk op de maag, ook kan het maagzuur goed op de voedselbrij inwerken.
De moderne mens in een geïndustrialiseerde wereld eet voedsel dat een zeer hoge dichtheid heeft: granen,
kaas, noten, vetten. Daarnaast eet men in één zitting omvangrijke porties. De maag kan grote
hoeveelheden voedsel niet goed verwerken. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het voedsel in de maag
blijft.
Vaak loopt voedsel gemengd met maagzuur terug de slokdarm in. Men noemt dat een reflux.
Ook de dunne darm wordt overbelast door de vertering van calorierijk voedsel.
Sommige mensen hebben een gebrek aan maagzuur, het eten blijft dan langer in de maag, men heeft snel een
vol gevoel en ook dan kan een reflux ontstaan.
Maagzuur
Gastrine is het hormoon dat de maagzuursecretie en de groei van het slijmvlies van de maag stimuleert.
Gastrine stimuleert ook de uitscheiding van histamine.
Een te hoge maagzuurproductie is goed gedocumenteerd. Minder is bekend over een deficiëntie van gastrine
en lage maagzuurspiegels.
De zuurgraad van de maaginhoud zet de afgifte van pancreatische enzymen en galproduct aan. Bij een
gebrek hieraan ontstaan verteringsproblemen.
Maagzuur speelt een belangrijke rol in het reguleren van de flora van de dunne darm
Maagzuurremmers
Door gebruik van maagzuurremmers1 (omeprazol) nemen bacteriën, zoals Candida albicans, in de
dunne darm toe. Dit gebeurt ook bij gezonde vrijwilligers.
Door een toename van bacteriën in de dunne darm worden galstoffen2 afgebroken, waardoor vetten niet goed
worden opgenomen.
Ook allergenen3 uit de voeding worden slecht afgebroken bij gebrek aan maagzuur.
Geneesmiddelen die maagzuur neutraliseren laten de voedselallergenen intact, waardoor men een toename
van allergische reacties ziet.
Dunne darm
De dunne darm speelt een zeer belangrijke rol in het lichaam.
a. Een groot deel van het immuunsysteem bevindt zich in de dunne darm.
b. De cellen van de darmwand hebben een ontgiftend vermogen.
c. Speciale cellen produceren hersenhormonen (peptiden zoals serotonine) die onze gevoelens beïnvloeden.
d. De darmwand kan onderscheid maken tussen gunstige stoffen die worden opgenomen en stoffen die
schadelijk zijn.
e. De gal en de pancreas monden uit in het begin van de dunne darm en bevatten enzymen en galstoffen die
het voedsel helpen verteren.
Ook krijgt de dunne darm veel te verwerken door de zware voedselbrij. Calorierijk voedsel vormt een
enorme overbelasting. Het voedingspatroon is te eenzijdig geworden: elke dag brood, kaas, tomaat,
banaan, sinaasappel etc.. Er is geen seizoensvariatie. Dit lokt allergieën uit.
Dikke darm
Van oorsprong at de mens zeer veel bladgroen en knollen, die rijk zijn aan vezels. De 1½ kg bacteriën
die zich in de dikke darm bevinden, breken plantvezels af en gebruiken de bouwstoffen om korte-keten
vetzuren te vormen. Bacteriën maken grote hoeveelheden vetzuur, zoals boterzuur. Niet alleen de wand van
de dikke darm wordt gevoed door deze vetzuren, ook het lichaam neemt deze vetten op. Er kan wel meer dan
1000 calorieën per dag worden geproduceerd.
Iedere mens heeft een specifieke kenmerkende samenstelling van darmbacteriën. Recentelijk is aangetoond
dat er in feite 3 types bacterieprofielen bestaan. Veel mensen met overgewicht hebben bacteriesoorten in
de darm die een zeer hoge calorieproductie hebben, waardoor het voor hen moeilijk is om af te vallen.
Andere hebben een bacteriesamenstelling die de slijmlaag afbreekt, waardoor ontstekingen kunnen
ontstaan.
1. K Shindo, M Machida, M Fukumura, K Koide, R Yamazaki Gut 1998;42:266-271 doi:10.1136/gut.42.2.266 Omeprazole induces altered bile acid metabolism
2. Does Omeprazole Cause Fat Malabsorption? Brian S. Smith RPh1,2, Maria A. Summa PharmD1,2 Article first published online: 4 JAN 2002 DOI: 10.1046/j.1523-5408.1999.00091.x
3. Pali-Schöll I, Jensen-Jarolim E. Anti-acid medication as a risk factor for food allergy.
Allergy. 2010 Dec 1. doi: 10.1111/j.1398-9995.2010.02511.x.
Anti-acid medication as a risk factor for food allergy. An important
advies albicans analyse antibioticagebruik behandeling besmetting blastocystis boek buik buikpijn candida clioquinol coeliakie constipatie daniel darm darmflora darmklachten diarree dientamoeba fragilis genees gentechniek giardia gisten glutenintolerantie hominis jeuk kinderen koolhydraten lamblia maagzweer medisch melk mglab moe ontlastingsonderzoek opgezette overgewicht parasieten paromomycine prikkelbare probiotica reizen review schimmels test tft tropen vermoeidheid voedselallergie winderigheid