Artikel voeding en genezende vezels
Artikel voeding en genezende vezels
Bij een Candida overgroei in de darm is het advies om minder zetmeel en meer vezels te gebruiken en
voeding zoals zeerwier dat essentiële suikers bevat.
Bij alle darmklachten is het aan te bevelen brood en alle granen (en graanproducten) weg te laten. Graan
bevat gemiddeld 65 gram glucose per ons en 3 tot 7 gram vezel, terwijl een ons groenten evenveel vezels
en slechts 1 gram glucose bevat.
Vezels
Veel mensen, ook artsen, beschouwen vezels als “zaagsel” een leeg vulmiddel of een smeermiddel, een truc
om de stoelgang te bevorderen. Dat is niet zo. Niet alle vezels zijn hetzelfde
Plantvezels bevatten essentiële voedingstoffen en bevorderen de darmflora; zij zijn geschikter dan
vezels van granen.
De darm heeft een grote hoeveelheid plantaardige vezels nodig, om de 1½ kg. bacteriën die de darm rijk
is te voeden. Men kan de dikke darm vergelijken met een composthoop, de bacteriën gebruiken
plantmateriaal voor energieproductie. Plantresten produceren een groot deel van de benodigde calorieën,
in de vorm van vetzuur.
Onoplosbare ketens glucosemoleculen die krachtige medicijnen vormen.
Onoplosbare koolhydraten zijn belangrijk omdat er geen glucose vrij komt in de dunne darm, zij
veroorzaken geen stijging van de bloedsuikers en zullen dus niet de insulineproductie verhogen.
Oplosbare vezels zoals pectine hebben gunstige kwaliteiten.
Vezels en essentiële suikers hebben specifieke genezende eigenschappen.
Glucoseketens
Glucose komt voor in onoplosbare ketens de vorm van cellulose. Cellulose vindt men in alle groenten, als
de bouwsteen van het plantenskelet. Cellulosevezels kunnen wel een half miljoen cellulosemoleculen
bevatten die uit duizenden glucosemoleculen zijn opgebouwd. Cellulose kan tegen kou, hitte, zuur en lost
niet op in kokend water, maar kan worden verteerd door bacteriën in de dikke darm zoals Bacteroïdes
spp. De bacteriën produceren vetzuren en die zeer gunstig voor de darm zijn. Gebruik van
cellulose gaf bij proefpersonen met hooikoorts een vermindering van klachten te zien.
Glucaan en Beta-glucaan
Glucanen zijn ketens glucose, die in de planten- en schimmelwereld voorkomen, die op een speciale wijze
zijn gebonden. Consumptie van producten die rijk zijn aan glucanen is gunstig voor het
immuunsysteem
Medicinale paddenstoelen die rijk zijn aan glucanen remmen de hechting van darmparasieten, bacteriën,
virussen en kankercellen.
In San Paulo, Brazilië bleken dat mensen die regelmatig lokale paddestoelen aten, bijna nooit kanker
kregen. Experimenten toonden aan dat de paddestoel een van de meest actieve kankerremmende stoffen
bevatte. Sinds die tijd is wereldwijd onderzoek gedaan naar medicinale paddestoelen en is een tal van
extracten als medicijn op de markt gebracht.
Het paddestoelextract, dat onder de naam Krestin (PSK) in 1965 werd bereid, omvatte dertig jaar later
25% van de markt in tumorremmende producten in Japan.
In geïsoleerde vorm kan het worden ingespoten bij kanker- of hiv-patiënten. Het is goed om enkele malen
per week een ons shii-take paddestoel eten. Zij worden in verse en gedroogde vorm verkocht in
natuurvoedingswinkels en op biologische markten. De gewone champignon is geen medicinale paddestoel.
Arabinose
In de natuur komt arabinose voor in de D-vorm. L-arabinose is een onderdeel van ketens zoals
hemicellulose en pectine.
Bacteriën zoals Escherichia coli voeden zich met meervoudige suikers. E.coli gebruikt eerst
glucose, wanneer dit is verbruikt zal arabinose en daarna xylose worden gebruikt.
Psyllium
De schilletjes van Psylliumzaad (lid van de plantenfamilie Plantago) worden, gemengd met water,
ingenomen als laxeermiddel. Psyllium bevat arabinose; dit is een van de meest voorkomende suikers in de
natuur, waarvan meer dan 70% wordt opgenomen in de dunne darm. Er zijn niet veel publicatie te vinden
betreffende de flora en psyllium, het produceert voor een deel korte keten vetzuren.
Het voorschrijven van psyllium is wat misleidend, omdat men denkt dat een eetlepel van deze zaadjes aan
de lichaamsbehoefte aan vezels voldoet. Het is zo veel beter om verstopping van de darm te genezen door
een dieet dat rijk is aan gevarieerde vezels. Psyllium heeft een matige bloedsuiker- en
cholesterolverlagende werking. Bij regelmatig contact bestaat een relatief grote kans dat men er
allergisch voor wordt.
Arabinogalactaan
Arabinogalactaan bestaat uit arabinose en galactose. Twee klassen arabinogalactanen zijn te vinden in de
natuur: micro-organismen en planten. Arabinogalactaan is een belangrijke component van de bacteriële
celwand. In planten, is het een belangrijk bestanddeel Arabische gom en gom gutti. Wortel, radijs,
zwarte bonen, peer, tomaat, kokosnoot, curcuma longa en het kruid salie bevatten arabinogalactaan.
Uit een vier jaar durende studie bleek dat door gebruik van arabinogalactaan de darm-geassocieerde
lymfoïde weefsels (GALT) moduleren, het vermindert de hechting van schadelijke organismen.
Arabinogalactaan kan als prebiotica6 worden beschouwd. Gebruik kan de groei van de bacteriële flora
bevorderen en toont een stijging van Lactobacillen spp.1.
Nog meer vezels
Inuline
Inuline is de stof die fruit zoet maakt en is opgebouwd uit fructose. Inuline is een lange keten
fructose die onoplosbaar is waardoor die in de dikke darm terechtkomt.
Inuline is te vinden in artisjokken, asparagus, prei, ui (3 %), in arrowroot, zoete aardappelen,
knoflook (8%) en vooral in de aardpeer en de cichoreiwortel (14%). De grote klis, een opmerkelijk
heelkruid, bestaat voor 45% uit inuline.
FOS en inuline hebben een gunstig effect op de immuunrespons. Het totale gehalte van korte keten
vetzuur3 neemt toe door suppletie en ook biofilm van de slijmlaag van de dikke darm.
Suppletie inuline en FOS
• Het commerciële product fructo-oligosaccharide (FOS) wordt bereid uit inuline en wordt gebruikt om de
darmflora op te bouwen. Inuline geeft een stijging van Bifidobacteriën, Lactobacillen en Bacteroïden.
• Gebruik van supplementen is niet nodig. De genoemde groenten bevatten deze stof. Slechts 1 ons
aardperen (of wel 14 gram inuline) kan een flinke toename van gunstige bacteriën bewerkstelligen.
• Jo• FOS veroorzaakt vaak sterke winderigheid.
ng slachtvee krijgt vaak inuline toegediend om bacteriële overgroei te vooromen met name salmonella. Een
aantal studies geven aan dat FOS-gebruik mogelijk ongunstig is bij bacteriële infecties, daar zij het
slijm verdunnen en het binnendringen van de bacteriën doen toenemen4,5.
Conclusie: groenten die inuline bevatten, stimuleren groei van bepaalde microbiota van de darmflora. Gebruik van prei, knoflook, af en toe 1 ons aardperen is voldoende voor een goede floragroei. Mogelijk kan gebruik translocatie van schadelijke bacteriën zoals Salmonella bevorderen. Bij diarree is het mogelijk gunstiger om geen FOS te gebruiken.
Gelatine
Kraakbeen bevat het eiwit gelatine en het suiker glucosamine. Wanneer men kippensoep maakt lossen deze
stoffen op. Wanneer je een hele soepkip (niet een braadkip) 8 uur laat trekken, komt er veel gelatine
vrij uit huid en kraakbeen van de kip. Het is al eeuwenlang bekend. Dat kippensoep een medicijn is. Door
het water zuur te maken met een beetje citroen komt er meer calcium vrij tijdens het koken.
Lijnzaad
Lijnzaad heeft niet veel effect op de darmflora. Voor stimulatie van de darmflora zijn bladvezels
geschikter. Lijnzaad bevat omega-3 vetzuur en kan ontstekingen afremmen.
Lijnzaad bevat per ons 80 mg lignanen. Lignanen behoren tot de groep plantaardige oestrogenen en
blokkeren de hechting van oestrogeengevoelige tumoren. Gebruik van plantaardig oestrogenen kan
opvliegers doen afnemen.
Lijnzaad bevat een potentieel giftige, cyanideachtige stof die door de darmbacteriën, zoals de Escherichia
coli wordt omgezet in hydrocyaanzuur. Toch kan met het zaad veilig gebruiken.
Bij sommige helpt gebruik tegen verstopping. Lijnzaad kan allergische reacties veroorzaken. Van de 1317
onderzochte allergische patiënten was 5.8% positief voor lijzaad. Men zag een kruisreactie met pinda,
soja, tarwe en koolzaad. Bij een pinda- of soja-allergie kan men beter geen lijnzaad gebruiken.
Hemicellulose
Hemicellulose is een component van de celwand en vormt meestal een soort matrix waarin
cellulosemoleculen ingebed liggen. Hemicellulose bestaat uit ketens van de suikers zoals xylaan en
gluconomanan. Hemicellulose is voor de darmbacteriën beter verteerbaar dan cellulose.
Tijdens de rijping van vruchten wordt hemicellulose tot protopectine, waaruit weer pectine wordt
gevormd.
Pectine
Pectine is een plakkerige stof die er voor en zorgt plantencellen zich binden. Pectine is een
polysaccharide en is opgebouwd galacturonzuur moleculen, met methylgroepen. Aan de hoofdketen zitten
meestal rhamnosegroepen vast.
Het witte gedeelte van sinasappelen en citroenen is voor 30% opgebouwd uit pectine. Pectine verlaagt het
cholesterol- en glucosegehalte van het bloed. Bij proeven met pectine op dieren ziet men een daling van
ontstekingsverschijnselen. Citruspectine kan hechting van schadelijke cellen doen afnemen. Pectine kan
worden gebruikt om fruit in te maken. Als je zelf jam maakt, gebruik dan fruit dat weinig glucose bevat,
zoals bramen of frambozen.
Fruit- en groentepulp
In de onderstaande tabel kan men aflezen dat het pulp (in de tabel: pomace) van wortel op de tweede
plaats komt wat betreft de vorming van korte keten vetzuren vormen (4.22 mmol/g ontlasting per dag).
Wortelsap is minder gunstig voor de darm dan de hele wortel - wanneer men sap maakt dus ook de pup
opeten.
Tomatenpulp vormt de meeste butyraten.
Pectine komt, wat de totale korte keten vetzuren betreft, op de eerste plaats met 6.18 mmol/g. Tabel2
referenties
1. Swanson
KS, Grieshop
CM, Clapper
GM, Shields RG
Jr, Belay
T, Merchen
NR, Fahey GC Jr.Fruit
and vegetable fiber fermentation by gut microflora from canines. J Anim Sci. 2001 Apr;79(4):919-26.
2. Ramoma. Robinson, MS, RD, Joellen Feirtag, PhD and Joanne L.
Slavin, PhD, RD Effects of Dietary Arabinogalactan on Gastrointestinal and Blood Parameters
in Healthy Human Subjects Journal of the American College of Nutrition, Vol. 20, No. 4, 279-285,
2001
3. Kleessen B, Blaut M.Br J Nutr. 2005 april, 93 Suppl 1: S35-40. Modulatie van de darm
mucosale biofilms.
4. Bovee-Oudenhoven IMJ, Ten Bruggencate SJM, Lettink-Wissink MLG, Meer R Van
der. Dietary fructo-oligosaccharides and lactulose inhibit intestinal colonisation but
stimulate translocation of salmonella in rats. Gut. 2003;52:1572–1578. doi: 10.1136/gut.52.11.1572. [PMC free article] [PubMed]
5.Ten Bruggencate SJM, Bovee-Oudenhoven IMJ, Lettink-Wissink MLG, Meer R Van der.
Dietary fructo-oligosaccharides dose-dependently increase translocation of salmonella in rats. Journal
of Nutrition. 2003;133:2313–2318. [PubMed]
6. Bodera
P Recent Pat
Inflamm Allergy Drug Discov. 2008 Jun;2(2):149-53.Influence of prebiotics on the human immune
system (GALT).